Dragi posjetitelji,

Iskusni i mudri ljudi znaju da demokratska vlast ima pravila i institucije kojima vjerujemo, ali da osim vjere u demokratski izabrane vladare i upravljače mora postojati i izoštren pogled na stvarnost, primjenu pravila i učinak institucija. Demokraciji trebaju kritika i izazov. Za demokraciju je nužno da se mijenja i prilagođava, reformira i dotjeruje. Demokratizacija demokratskih društava je proces u kojem učimo. U kojem se zabrinuto pitamo: Može li bolje? Kuda sada? Kako dalje?

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo pokrenut je i nastao je uz spoznaju da u demokratskom društvu trebaju forumi za razgovor, točke u kojima se susreću i neistomišljenici, gdje rasprava nije s ideološkog grudobrana, već je odgovorna, stručna i relevantna. Takve iskusne i stručne, mudre i otvorene ljude želimo približiti Centru. Stranica koju čitate želi postati vaš forum, mjesto posjeta, traženja i dobivanja informacija. Želimo vam ponuditi ideje i čuti vaše mišljenje.

Demokracija ima svoje prijatelje i privrženike. Vrlo često oni ne znaju jedni za druge, raspršeni izgledaju kao nevažna manjina. Okupljeni i povezani postaju onaj glas koji javnost čuje i poštuje. Posjetom ovoj stranici vi jačate naše mreže, stvarate mišljenja i djelujete na politike. Ponekad se čuje da je riječ nemoćna, a mišljenje nevažno. No tko u to vjeruje neka se sjeti izreke da u početku bijaše riječ, i Goetheove nadopune da na početku bijaše čin. Ako postoje dobra zamisao i vrijedna ideja, onda pomozite da se one nađu ovdje.

Demokratsko i otvoreno društvo ima svoje neprijatelje. To nisu ljudi. To su politički primitivizam, vjera u mitove i nepogrešive vođe,  zaluđenost ideologijama i nacionalnom isključivošću, mržnja i netolerancija.

U  politici i pravu, neki kažu, važna je moć, a ne ideje. No s idejama i idealima u politici je kao s luči ili baterijskim svjetlom. Na suncu i po danu one nam ne trebaju, i ne vide se. No kad padne noć i blaga svjetlost svjetiljke daje sigurnost, smjer i vodstvo. U današnjem svijetu postoji mnoštvo znanja i informacija, no malo je ideja i ideala. Pred nama u Hrvatskoj trenutačno nije rascvjetano proljeće i blistav dan. U politici sve izgleda mračno i tamno.

Znamo i vjerujemo da će biti bolje.
Mala smo i bogata zemlja, no sada i ovdje nedostaje nam svjetlo ideja i dobrih primjera.
Neka naša luč gori – svjetlom vašeg ekrana, slovom vašega pisma!

Josip Kregar
Predsjednik Upravnog odbora
Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo