Više od PR-a: Razvoj strategija za borbu protiv greenwashinga i youthwashinga

Projekt provodi Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo u suradnji s Veleučilištem Bernays i Förderverein Europa Zentrum Baden-Württemberg.

Trajanje projekta: ožujak 2024. – veljača 2026.

Kontakt osoba: Vanja Mladineo ([email protected])

Odobrena sredstva: 60.000,00 EUR

Donator projekta: Agencija za mobilnost i programe Europske unije

Osnovna ideja projekta je osnažiti partnerske organizacije u projektnom konzorciju za razvoj i poboljšanje njihovog rada, aktivnosti i praksi u području rada s mladima. Jačanje organizacijskih kapaciteta za prepoznavanje negativnih praksi greenwashinga i youthwashinga i podizanje svijesti o važnosti etičnog poslovanja, osposobit će partnerske organizacije za implementaciju pozitivnih praksi u svoje poslovanje i rad sa zaposlenicima, članovima i suradnicima te ugrađivanje tih praksi u svoje programe rada i suradnju s drugim suradničkim organizacijama. Implementacijom ovog projekta osnažuju se i mladi da u svojim interakcijama sa svim vrstama organizacija postanu i ostanu svjesni štetnih praksi greenwashinga i youthwashinga te kritički procjenjuju svoje obrazovne institucije i buduće poslodavce. Projekt će identificirati načine na koje organizacije u projektnom konzorciju mogu bolje pristupiti generaciji Z kojoj su teme vezane uz greenwashing i youthwashing važne te na koje mogu ojačati svoje programe usmjerene na mlade i time će generalno doprinijeti jačanju sektora mladih.

U sklopu projekta provest će se slijedeće aktivnosti:

  1. Analiza praksi youthwashinga i greenwashinga u dvostrukoj komparativnoj dimenziji – međusobno dviju praksi i dviju država (Njemačka i Hrvatska)
  2. Na temelju analize, razvit će se edukacijski program za mlade s ciljem prepoznavanja tokenizacije u vidu greenwashinga i youthwashinga
  3. Razvoj smjernica za etičko poslovanje
  4. Konferencija na temu greenwashinga i youthwashinga sa sudjelovanje stručnjaka i mladih iz Njemačke i Hrvatske

„Financirano sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi održavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije. Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih. “