Branko Roglić

Branko Roglić rođen je 19. studenoga 1943.godine u Makarskoj, kamo se nakon talijanske okupacije Splita preselila njegova obitelj. S obitelji se 1954. odine vraća u Split, gdje završava osnovnu i srednju školu te diplomira na Elektrotehničkom fakultetu Zagrebačkog sveučilišta u Splitu, 1969. godine.  1970. godine zapošljava se u splitskom poduzeću „Iret“ (Industrija za radioelektroniku i telekomunikacije), gdje ubrzo postaje komercijalni direktor, no zbog članstva u Matici Hrvatskoj u vremenu Hrvatskog proljeća, etiketiran kao nacionalist i tehnomenadžer, 1971. godine je smijenjen i nastavlja raditi kao referent. 1975. godine prelazi u „Croatia-Baterije“, gdje niz godina vodi predstavništvo njemačke tvrtke „Varta“ u bivšoj državi i Bugarskoj.

S njemačkim partnerom 1987.godine u Švicarskoj osniva tvrtku SBJ ORBICO AG, radeći poslove između Njemačke, Slovenije i Bugarske.

Danas je Orbico grupa najveći distributer u Europi, a bavi distribucijom robe široke potrošnje i kozmetike te turizmom i broji dvadeset tvrtki kojima pokriva 24 tržišta. Ukupni promet  svih poduzeća u 2022. godini, sa 7 500 zaposlenih, bio je  3,2 milijarde EUR, dok se u 2023. godini očekuje daljnji rast. Njegovi sinovi Stjepan i Josip, kao članovi Nadzornog odbora Orbico grupe,  aktivno su uključeni u upravljanje.

Od 27.3.2008. godine počasni je konzul Republike Slovenije, na čelu Generalnog konzulata Republike Slovenije u Splitu. Godine 2010. unaprijeđen je u počasnoga generalnog konzula.

U njegovoj firmi ORBICO nalazi se Slovensko – hrvatski i Bugarsko hrvatski poslovni klubovi, čiji članovi rade na razvoju bilateralne suradnje.

Bio je savjetnik za strana ulaganja Predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića 2000.-2010. koji ga je za zasluge u gospodarstvu odlikovao Ordenom  Danice Hrvatske s likom Blaža Lorkovića.

Angažirao se te je aktivan i u drugim područjima života: bio je predsjednik  košarkaškog kluba „Split Croatia-Osiguranje“ (bivša „Jugoplastika“), trostrukoga europskog prvaka, član je Lions Club International, te kolekcionar umjetnina iz perioda Hrvatske moderne koji rado sponzorira mlade umjetnike od njihovih početaka.

U Sloveniji i Bugarskoj također ima kolekcije tamošnjeg slikarstva.

Opušta ga ribolov,  te voćarstvo i vinogradarstvo na obnovljenomu  obiteljskom imanju  u Župi Biokovskoj.