Predavanje o europskim vrijednostima i unutarstranačkoj demokraciji

U petak, 28. lipnja 2019., u prostorijama Centra Miko Tripalo ugostili smo predstavnike Inicijative mladih za ljudska prava – Hrvatska i njihove partnere u sklopu konferencije Political Youth Network. Konferencija je okupila politički aktivne mlade ljude iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Kosova s ciljem usvajanja novih znanja o unutarstranačkoj demokraciji, izborima za Europski parlament i europskim integracijama.

Tijekom dvosatnog druženja u Centru Miko Tripalo o temi unutarstranačke demokracije i europskim vrijednostima govorili su Vanja Mladineo, izvršna direktorica Centra, Dario Čepo, s Pravnog fakulteta u Zagrebu i Dario Nikić Čakar, s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Vanja Mladineo održala je izlaganje o radu Centra, njegovim aktivnostima i projektima. Naglasila je Odredište EU: budućnost mladih u Hrvatskoj i Europske vrijednosti u novoj državi članici: Hrvatska u prvih pet godina članstva u EU, kao dva projekta s kojima Centar želi podići razinu svijesti o važnosti uključivanja mladih u donošenje odluka i stvaranje politika, odnosno kojima se Hrvatsku nastoji približiti europskim vrijednostima. Jednako tako, istaknula je ulogu Centra kao think tanka koji se bavi povezivanjem različitih ideja iz različitih disciplina, te se bavi suvremenim problemima s kojima je suočeno hrvatsko društvo i Europska unija.

Dario Čepo govorio je o europskim vrijednostima i demokraciji u Hrvatskoj, pritom naglasivši važnost Lisabonskog ugovora i četiri vrijednosti (poštivanje ljudskih prava, sloboda, jednakost i vladavina prava) koje trebaju voditi zaštiti demokracije. Pozvao se na podatke Liberal Democracy Indeksa prema kojima u Hrvatskoj postoji problem ugrožene slobode izražavanja, manjka medijske neovisnosti i medijske (samo)cenzure. Neuspjeh procesa europeizacije vidi u fokusu EU elite na ekonomsku, a ne političku integraciju. Na kraju, predstavio je rezultate projekta Odredište EU: budućnost mladih u Hrvatskoj i njegove zaključke.

Dario Nikić Čakar održao je izlaganje o unutarstranačkoj demokraciji te je naveo da je sam koncept i dalje nejasan jer nije definirano je li riječ o sudjelovanju, inkluziji, decentralizaciji ili odgovornosti članova političkih stranaka. Stranke su, pritom, pod utjecajem raznih faktora poput izbornog sustava, stranačkog sustava, zakonodavnih procedura. Središnjim problemom smatra položaj najvišeg autoriteta u stranačkoj strukturi te pri donošenju odluka. Političke vođe vidi kao najvažnije aktere u procesu donošenja odluka jer imaju ključni utjecaj na glasačko ponašanje. Nakon predavanja uslijedila je rasprava s gostima.