Tribina ULOGA CIVILNOG DRUŠTVA U HRVATSKOJ

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo poziva Vas na uručenje godišnje Nagrade Miko Tripalo za 2015. godinu i tribinu na temu:

ULOGA CIVILNOG DRUŠTVA U HRVATSKOJ

Četvrtak, 12. svibnja 2016. godine, u 11 sati, u Auli Sveučilišta u Zagrebu, Trg maršala Tita 14.

Nagradu Miko Tripalo za 2015. godinu dobio je:
CENTAR ZA MIROVNE STUDIJE iz Zagreba za promoviranje mira i tolerancije u Hrvatskoj, borbu za prava diskriminiranih, obespravljenih i marginaliziranih društvenih skupina te za poseban angažman i pomoć izbjeglicama i migrantima u 2015. godini.

Tribina ULOGA CIVILNOG DRUŠTVA U HRVATSKOJ
Zamišljena je kao interaktivna platforma koja će raspravljati o iznimnoj važnosti očuvanja civilnoga društva, odnosno statusa udruga i zaklada, neprofitnih medija, alternativne kulturne scene, građanskog aktivizma te svih oblika i inicijativa slobodnog javnog izražavanja mišljenja s ciljem očuvanja ljudskih prava i sloboda. Civilno društvo ima presudnu ulogu u društvima s nerazvijenom ili slabo razvijenom demokratskom političkom kulturom, u kojima zbog nekompetentnih, neodgovornih i korumpiranih političkih elita s jedne te ideologiziranog biračkog tijela s druge strane politika dobiva negativno značenje.
U mladom se hrvatskom društvu još uvijek nije razvila politička kultura pa se napetost između vlasti i građana očituje u svakodnevnom iscrpljivanju raspravama o prošlosti koje transponiraju sukobe nebitne za sadašnje probleme kao ni odluke koje treba donositi. Time postaje jasno da je civilno društvo važan su-kreator demokratskih vrijednosti koje ne smiju biti prepuštene političkim elitama ili većinskim odlukama biračkoga tijela. Uslijed smanjenja sredstava civilnome društvu izazvanih ekonomskom krizom, ali i političkim odlukama, preostala je država, koja putem proračuna dodjeljuje javna sredstva za razvitak nevladinog sektora. Tribina je stoga važna jer će se značajnije raspravljati i o alternativnom obliku financiranja civilnog društva i neprofitnih medija – o zakladništvu i donatorstvu. Riječ je o institutu koji postoji i uspješno funkcionira u ekonomski i društveno razvijenim državama a predstavlja čimbenik dodatne autonomije civilnoga sektora kako od financijskih potresa, tako i od političkog utjecaja.
Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo stoga organizira tribinu na kojoj bi znanstvenici, aktivisti civilnoga društva i alternativne kulturne scene te predstavnici neprofitnih medija raspravili trenutno stanje civilnoga društva u Hrvatskoj.

PROGRAM

11:00 – 11:30
Uručenje godišnje Nagrade Miko Tripalo za 2015. godinu
CENTRU ZA MIROVNE STUDIJE

Goran Radman, predsjednik Upravnog odbora Centra Miko Tripalo
Stjepan Mesić, predsjednik Centra Miko Tripalo
Gvozden Flego, predsjednik Skupštine Centra Miko Tripalo
Dario Čepo, Povjerenstvo za Nagradu Miko Tripalo
Gordan Bosanac, Centar za mirovne studije

11:30 – 13:00 
Tribina ULOGA CIVILNOG DRUŠTVA U HRVATSKOJ
Moderator: Gvozden Flego

Goran Sunajko: Civilno društvo kao temelje demokracije
Žarko Puhovski: Poslije četvrt stoljeća – farsično civilno društvo za XXI. stoljeće
Gojko Bežovan: Pred kojim se izazovima nalazi hrvatsko civilno društvo glede financiranja?
Mihajlo Dika: Zakladništvo i donatorstvo – mogućnosti (prijedlog Vladi: novi Zakon o udrugama i novi Zakon o zakladama i donatorstvu)
Zrinjka Peruško: Neprofitni mediji i demokratsko građanstvo: iz perspektive publika
Agata Račan: Zakon o udrugama (radni naslov)
Urša Raukar: O angažmanu građana
Dragan Zelić: Gušenje kritike u politici

RASPRAVA

 

KONTAKT:
Hrvoje Nemet
01 4813 281
099 4813 281
[email protected]
[email protected]