DECENTRALIZACIJA U HRVATSKOJ: STANJE I PERSPEKTIVA, Split

U organizaciji Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo, Friedrich-Ebert-Stiftung-a i Udruge gradova, u četvrtak, 10. svibnja 2018. godine, u Muzeju grada Splita u Splitu održan je skup na temu: Decentralizacija u Hrvatskoj: stanje i perspektiva

Skup o decentralizaciji u Splitu četvrti je u nizu skupova na temu decentralizacije i dio je istraživačkog projekta Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo, Friedrich-Ebert-Stiftung-a i Udruge gradova o stanju i perspektivi decentralizacije u Hrvatskoj. Njime se želi doprinijeti razmjeni iskustava i suradnji relevantnih aktera do sad provedene decentralizacije. Kroz javnu raspravu želimo vidjeti kojim mehanizmima bi se proces decentralizacije mogao dalje razvijati, te na koji se način može otvoriti dodatni prostor za razgovor o lokalnoj i regionalnoj samoupravi u Hrvatskoj.

Prije samog predstavljanja rezultata istraživanja i rasprave, prikazan je film o decentralizaciji Hrvatske.

Glavni istraživač izv. prof. dr. sc. Vedran Đulabić je predstavio rezultate anketnog istraživanja o decentralizaciji koje je među općinama i gradovima u razdoblju od listopada 2017. do siječnja 2018. proveo Centar Miko Tripalo uz potporu Friedrich-Ebert-Stiftung-a i Udruga gradova. Cilj istraživanja, koje je Hrvatskoj na ovaj način provedeno po prvi puta, bio je ispitivanje stavove lokalnih jedinica o dosadašnjem procesu decentralizacije i mogućim smjerovima u kojima bi se taj proces trebao kretati u budućnosti.

Nakon predstavljanja rezultata istraživanja, uslijedio je osvrt na rezultate istraživanja i stanje profesora Mirka Klarića, s Pravnog fakulteta u Splitu. O stanju decentralizacije u Hrvatskoj iz perspektive grada, govorio je gospodin Tomislav Gojo, savjetnik splitskog gradonačelnika za društvene znanosti. Potom je uslijedila rasprava gradonačelnika, općinskih načelnika i predstavnika znanstvene zajednice.