Skup DECENTRALIZACIJA U HRVATSKOJ: STANJE I PERSPEKTIVA, Koprivnica

U organizaciji Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo, Friedrich Ebert Stiftung i Udruga gradova, u četvrtak, 14. lipanj 2018. godine, u zgradi koprivničke Gradske uprave održan je skup Decentralizacija u Hrvatskoj: stanje i perspektiva.

Skup o decentralizaciji u Koprivnici peti je u nizu skupova na temu decentralizacije (održani skupovi u Varaždinu, Osijeku, Rijeci i Splitu) i dio je istraživačkog projekta Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo, Friedrich-Ebert-Stiftung-a i Udruge gradova o stanju i perspektivi decentralizacije u Hrvatskoj. Njime se želi doprinijeti razmjeni iskustava i suradnji relevantnih aktera do sad provedene decentralizacije. Kroz javnu raspravu želimo vidjeti kojim mehanizmima bi se proces decentralizacije mogao dalje razvijati, te na koji se način može otvoriti dodatni prostor za razgovor o lokalnoj i regionalnoj samoupravi u Hrvatskoj.

Glavni istraživač izv. prof. dr. sc. Vedran Đulabić (Pravni fakultet i Centar Miko Tripalo) je predstavio rezultate anketnog istraživanja o decentralizaciji koje je među općinama i gradovima u razdoblju od listopada 2017. do siječnja 2018. proveo Centar Miko Tripalo uz potporu Friedrich-Ebert-Stiftung-a i Udruga gradova. Cilj istraživanja, koje je Hrvatskoj na ovaj način provedeno po prvi puta, bio je ispitivanje stavove lokalnih jedinica o dosadašnjem procesu decentralizacije i mogućim smjerovima u kojima bi se taj proces trebao kretati u budućnosti.

akon predstavljanja rezultata istraživanja, uslijedio je osvrt na rezultate istraživanja i stanje administracije profesora Ivana Koprića, s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Mišela Jakšić, gradonačelnika Koprivnice. Potom je uslijedila rasprava gradonačelnika, općinskih načelnika i predstavnika znanstvene zajednice iz istočne Hrvatske koju je moderirala Nives Kopajtich-Škrlec, koordinatorica poslova za Udrugu gradova u Republici Hrvatskoj.