Znanstveno-stručni simpozij TRIPALOVI DANI U SINJU 2019.

U petak, 5. svibnja 2019., u Alkarskim dvorima u Sinju, održani su peti po redu Tripalovi dani u Sinju, u organizaciji Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo. Ovim znanstveno-stručnim simpozijem na prigodan se način obilježava povezanost MIke Tripala i njegovog rodnog grada Sinja. Povodom šeste obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji, ovogodišnja tema za raspravu je bila Hrvatska u prvih šest godina članstva u EU: europske vrijednosti u Hrvatskoj – novoj članici. U sklopu programa održane su dvije panel rasprave: Poduzetništvo, solidarnost i lokalni razvoj i Mladi i europske vrijednosti.

Pozdravne riječi održali su Tvrtko Jakovina, predsjednik Upravnog odbora Centra Miklo Tripalo, Branko Roglić, predsjednik Nadzornog odbora Centra Miko Tripalo i domaćin skupa, Kristina Križanac, gradonačelnica Sinja i Ivan Nasić, tajnik Viteškog alkarskog društva.

Tvrtko Jakovina istaknuo je važnost održavanja ovog skupa na kojem se iz godine u godinu pokušava odgovoriti na temeljna pitanja i probleme vezane uz hrvatsko društvo, uz naglasak na izgradnju pravedne i pravne države. Branko Roglić izrazio je zadovoljstvo što je ponovno domaćin Tripalovih dana, te je rekao da Hrvatska mora učiniti napore da se pridruži zemljama tržišne ekonomije i slijedi ideje za koje se zalagao Miko Tripalo. Kristina Križanac naglasila je zajedništvo koje se stvara organiziranjem ovakvog skupa, dok je Ivan Nasić pozdravio angažman lokalnih ljudi, te je prigodne poklone uputio Jakovini i Rogliću.

Vesna Pusić bila je uvodničar prvoga panela. Svoje izlaganje započela je citatom „pod odgovarajućim okolnostima svako se društvo može okrenuti protiv demokracije…“ . Četiri važna kriterija za razvoj demokracije vidi u procjeni stanja u pravosuđu, borbi protiv korupcije, odnosu prema susjedima i indeksu demokracije. Prema procjenama  2017. godine Hrvatska je najlošije rezultate pokazala po stupnju političke kulture. Smatra problematičnim neprekidnu izmjenu progresivnih i retrogradnih ideja u društvu. Usprkos svemu tome, Hrvatska je i dalje najrazvijenija zemlja u regiji.

Na prvom panelu sudjelovali su: Davor Majetić, Velibor Mačkić, Vlado Puljiz, Marko Pečarević, Zoran Radman i Vlatko Bandalo, uz moderatora Branka Roglića.

Ivo Josipović održao je izlaganje prije drugog panela. Govorio je o stanju u pravosuđu u Hrvatskoj i europskim vrijednostima među mladima. Hrvatska, prema Josipoviću, ima prostora za napredovanje jer nije iskoristila mogućnosti koje članstvo u Europskoj uniji pruža. Naglasio je mladu populaciju kao pokretačku silu društvenih promjena.

Na drugom panelu sudjelovali su: Mateja Čehulić, Jakov Žižić, Valentino Petrović i Dora Kršul. Moderator rasprave bio je Dario Čepo.