7. TRIPALOVI DANI U SINJU 2022.

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo održao je 1. i 2. lipnja 2022. godine u Alkarskim dvorima Tripalove dane u Sinju. Domaćin Programa u Sinju je član našeg Centra gospodin Branko Roglić.

Centar Miko Tripalo pokrenuo jeTripalove dane u Sinju 2015. godine kao znanstveno-stručnu i kulturnu manifestaciju kojom se na prigodan način obilježava povezanost Mike Tripala i njegovog rodnog grada Sinja.

Sedmi po redu Tripalovi dani u Sinju bili su obilježeni temom Vrijednosti Hrvatskog proljeća za europsku budućnost Hrvatske.

U sklopu simpozija, održale su se dvije panel rasprave: Refleksije Hrvatskoga proljeća u suvremenoj Hrvatskoj Hrvatska sutra: održivost i otvoreno društvo?

Prvi panel fokusirao se na vrijednosti Hrvatskoga proljeća i na tragove ostavštine toga pokreta u hrvatskome društvu. Govornici u tom panelu osvrnuli su se na sljedeća pitanja: koje su bile vrijednosti Hrvatskoga proljeća, jesu li se one ukorijenile u hrvatskome društvu te, ako jesu, kako utječu na budućnost Hrvatske. Dakle, raspravljalo se o tragovima proljeća u Hrvatskoj danas.

Na prvom panelu govorili su Branko Roglić, Stjepan Mesić, Gordana Vilović, Vlado Puljiz, Slaven Ravlić, Peter Kuzmič, Luka Mayer i Kristina Guteša, te Goran Sunajko

Drugi panel okrenuo se budućnosti i idejama o tome kakvu Hrvatsku želimo sutra. Taj je panel otvorio pitanja zelene tranzicije, budućnosti energije, održivoga razvoja, digitalizacije, otvorenosti, novih uvjeta rada i socijalne pravednosti.

Govornici na drugom panelu su bili Ivan Obadić, Marko Pećarević, Gordana Deranja, Vedran Đulabić, Karlo Vujeva, Velibor Mačkić, Josip Majsec i Tin Adamović.