Međunarodna konferencija MEĐUNARODNI KULTURNI ODNOSI EUROPSKE UNIJE – EUROPA, SVIJET, HRVATSKA

Međunarodna znanstvena konferencija Međunarodni kulturni odnosi Europske unije – Europa, svijet, Hrvatska, okupila je znanstvenike i stručnjake iz cijele Europe s ciljem podizanja svijesti o važnosti kulture i interkulturnog dijaloga, te pokretanja rasprave o mogućnostima i izazovima međunarodne kulturne suradnje.

Konferencija se održala u Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture 2020., na Građevinskom fakultetu u zajedničkoj organizaciji Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo, Sveučilišta u Rijeci i trgovačkog društva Rijeka 2020 d.o.o, u suradnji sa Svjetskom mrežom Culturelink/IRMO i Observatoire Des Politiques Culturelles, France. U trajanju od 30. – 31. svibnja, na konferenciji se raspravljalo o izazovima i modalitetima međunarodne kulturne suradnje, te međusobnom kulturnom povezivanju naizgled nespojivih regija. Autori koncepta konferencije su Biserka Cvjetičanin, Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo i Institut za razvoj i međunarodne odnose i Vjeran Katunarić, Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo i Sveučilište u Zadru.

Konferenciju je otvorila direktorica Rijeka 2020 d.o.o. Emina Višnić, te su pozdravne riječi održali Tvrtko Jakovina, predsjednik Upravnog odbora Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo, Marko Filipović, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke i Alen Ružić, prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci.

Prvog dana konferencije održane su tri sesije, Uloga kulturnih politika u poticanju međunarodne kulturne suradnje, Diplomacija gradova temeljena na kulturi, Kulturne mreže – izraz kulturnih promjena u međunarodnim odnosima i jedan okrugli stol, Diplomacija gradova temeljena na kulturi: uloga velikih događanja.

Tijekom drugog dana održane su dvije sesije, Budućnost interkontinentalne kulturne suradnje između Europe i Afrike, Hrvatska u međunarodnoj kulturnoj suradnji i tri okrugla stola, Budućnost interkontinentalne kulturne suradnje između Europe i Afrike, Održivi modeli kulturne suradnje u jugoistočnoj Europi i Kulturna diplomacija: jačanje vanjskih odnosa u globaliziranom svijetu.

Govornici na konferenciji su bili: Jean-Pierre Deru, Udruženje Marcel Hicter za kulturnu demokraciju (Belgija); Jean-Pierre Saez, Opservatorij kulturnih politika (Francuska); Joost Smiers, Umjetnička akademija u Utrechtu (Nizozemska); Wieger Bakker, Sveučilište u Utrechtu (Nizozemska); Mercedes Giovinazzo, InterArts (Španjolska); Anne-Marie Autissier, Institut za europske studije (Francuska); Cristina Farinha, Sveučilište u Portu (Portugal). Od članova Centra Miko Tripalo sudjelovali su: Vjeran Katunarić, Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo i Sveučilište u Zadru i Goran Sunajko, Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo i Sveučilište u Zagrebu.

Osim znanstvenika i stručnjaka na području kulture, te predstavnika Grada Rijeke, odnosno Grada Dubrovnika, na konferenciji su svojim izlaganjima sudjelovali Nj.E. Hrvoje Marušić, veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Norveškoj; Nj.E. Philippe Meunier, veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj; Nj.E. Olive Hempenstall, veleposlanica Republike Irske u Republici Hrvatskoj; Christian Grotnes Halvorsen, veleposlanstvo Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj i NJ.E. Hendrik Jan Voskamp, veleposlanik Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj.

Photo by: Tanja Kanazir/Rijeka 2020