NAGRADA MIKO TRIPALO ZA 2021. GODINU

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo dodijeljuje Nagradu Miko Tripalo za 2021-. godinu

HRVATSKOJ LIJEČNIČKOJ KOMORI I HRVATSKOM MEDICINSKOM OSOBLJU

kao zahvalu što su svoj život stavili u službu humanosti; za njihov požrtvovni rad i nesebičnu brigu za bolesne; za savjesno i dostojanstveno spašavanje ljudskih života

i

BORISU DEŽULOVIĆU

zbog zastupanja otvorenosti, demokratičnosti te slobode govora i pisanja, kao temelja suvremenih demokratskih društava

OBRAZLOŽENJE NAGRADE HRVATSKOJ LIJEČNIČKOJ KOMORI I HRVATSKOM MEDICINSKOM OSOBLJU:

Dvije godine, 2020./2021., cijeli svijet i Republika Hrvatska trpjeli su teške posljedice pandemije virusa COVIDA 19. Virus je usmrtio ogroman broj ljudi, oboljeli su nerijetko trpjeli velike bolove i muke, prošireni kapaciteti bolnica bili su popunjeni velikim brojem zaraženih. Život je stao, javni prostori bili su zatvoreni (lock down) a kretanje ograničeno, privrednici su prekidali svoje djelatnosti a njihovi zaposlenici preživljavali uz pomoć minimalnih dohodaka, dodjeljivanih iz državnoga proračuna… Kratko bi trajalo zatišje bolesti u tijeku ljeta. Ujesen bi ponovno rastao broj zaraženih i činilo se da neizvjesnostima nema kraja.

Dovedeni su bili u pitanje etički aspekti medicinskoga rada: uvid u medicinsko stanje pacijenta; mogućnost da se organizam pacijenta sam izbori; izbor odgovarajućih lijekova. Nitko u svijetu nije imao pouzdane odgovore. Sve medicinske odluke bile su upitne. Iz dana u dan medicinska struka ulagala je nadljudske napore da odgovori na mnogobrojne nepoznanice.

Kroz cijelo to dramatično vrijeme o bolesnicima se brinulo medicinsko osoblje. Nastojali su ozdravljivati bolesne, olakšavati im patnje, davati im nadu. Nije bilo radnoga vremena. Često premoreni i iscrpljeni, iščupani iz svakodnevnoga života, odvojeni od svojih obitelji, nisu posustajali jer im je požrtvovna briga za bolesne i nemoćne bila i ostala ispred njihovih osobnih preferencija.

I tako dvije godine.

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo dodjeljuje ovu Nagradu zahvale cijelom medicinskom osoblju u nadi da će moći djelovati u zdravstvenom sustavu koji će poštovati ljudski život.

OBRAZLOŽENJE NAGRADE BORISU DEŽULOVIĆU:

Skupština Centra Miko Tripalo odlučila je dodijeliti godišnju Nagradu Miko Tripalo Borisu Dežuloviću za njegovo djelovanje u 2021. godini. Boris Dežulović hrvatski je pisac, pjesnik i novinar. Novinarstvom se počeo baviti potkraj 1980-ih godina u Slobodnoj Dalmaciji, a 1993. suosnovao je satirički tjednik Feral Tribune. Autor je nekoliko romana, pjesničke zbirke i knjige kratkih priča, prevedenih na nekoliko svjetskih jezika, te mnogobrojnih novinarskih kolumni, među ostalim u Feral Tribunu, Globusu, sarajevskom Oslobođenju i ljubljanskom Dnevniku, objavljenih u nekoliko zbirki, a od 2015. kolumnist je zagrebačkih Novosti. Dobitnik je nekoliko književnih i novinarskih nagrada i priznanja.

U zastupanju demokracije i ljudskih prava izravno se u društvu mogu prepoznati politički, pravni, novinarski i drugi aspekti, koji strukovnom točnošću i argumentiranošću pridonose pomacima prema otvorenom i demokratskom društvu, no pored zadovoljenja faktične točnosti i pravne argumentiranosti, teško je postići i stupanj literarnog senzibiliteta koji publiku usmjerenu humanizmu, ljudskim pravima i slobodama ne privlači samo onime „što“, nego i „kako“ je napisano. Dežulovićevi tekstovi malo koga ostavljaju ravnodušnim i pomirljivim spram društvene i političke „gluposti“ koja je u njegovim spisateljskim recima ogoljena, raskrinkana i dovedena do tragikomičnog apsurda.

U njegovu književnom i novinarskom, te osobito u kolumnističkom radu prevladavaju satiričan i groteskan izraz te ciničan i ironičan ton kojima, kombinacijom činjenične fundiranosti, literarne oštroumnosti i stilske domišljatosti, na društveno angažiran, bespoštedan, originalan, literarno privlačan i dosjetljiv način više od trideset godina raskrinkava te do apsurda i proturječja dovodi suvremene društveno-političke teme, aktere i događaje. Ne štedeći svojim perom ni one koji ga podržavaju, svjedoči Dežulović o iznimnom društveno angažiranom piscu kojemu su kriticizam i satirična provokacija univerzalna forma demokratičnosti i borbe za otvorenost jednog društva koje otvorenijim čini i sposobnost autokritičnosti te autoironičnosti kao načina prihvaćanja i unapređenja društvene zbilje.