NAGRADA MIKO TRIPALO za 2006. godinu

Skupština Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo odlučila je da Nagradu Miko Tripalo za doprinos razvoju demokracije i slobode medija za 2006. godinu dobije:

RADIO 101

U dvadeset četiri godine postojanja Radio 101 prolazio je različite oblike unutarnje organizacije i načina medijskog djelovanja. U razdoblju osamdesetih Omladinski radio, kako se tada zvao, iako tehnički loše opremljen, sa suradnicima bez većeg medijskog iskustva, unio je duh urbane mladenačke potkulture u monotoniju tadašnjeg etera u kojem su dominirali uštogljeni radijski programi državnih stanica, podvrgnuti oštrom ideološkom nadzoru. Taj je novi radio unio izravnost kontakta s publikom, šarm kolokvijalne ulične fraze; rušio je i političke i erotske tabue zagovarajući slobodniji svijet. Bio je prepoznatljiv i po svojem osebujnom glazbenom identitetu, zasnovanom na rocku i drugim tipovima suvremene, urbane glazbe. Već u ranom razdoblju revolucionirao je radijske forme uvodeći glazbene podloge i jinglove u vijesti, unoseći kreativne inovacije i u propagandne poruke. Na društvenom planu ovaj je radio već u drugoj polovici osamdesetih odbacio sve utjecaje ideologije na izdisaju, pripremajući prostor za eru političkog pluralizma.

U devedesetima, tada već pod nazivom Radio 101, zbog svojeg ugleda i utjecaja, ovaj je radio bio metom onih koji su ga nastojali podvrgnuti svojem stranačkom nadzoru; pokušavalo se to i privatizacijama, pa i doslovnim gušenjem. Ali rebelski duh djelatnika Stojedinice nije bilo moguće ugušiti. Jer fenomen Stojedinice ne čine samo njezini novinari, voditelji, urednici već i njezin auditorij. Pokazalo se to najbolje na prosvjednom skupu prije deset godina, na kojemu su Zagrepčani masovno, plebiscitarno poduprli svoj radio, unatoč volji tadašnjeg političkog vrha. To je bio svijetao, simbolički trenutak hrvatske demokracije, kad je hrvatsko društvo pokazalo spremnost za otpor prema autoritativnom vođenju politike, prema političkim kultovima. Radio 101 postao je simbol demokratske, liberalne, građanske Hrvatske. Simbol otvorenog društva, društva slobode i kreativnosti. Sve su to vrijednosti koje promiče i Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo. Izražavamo zadovoljstvo jer znamo da u ovoj jubilarnoj obljetnici Radija 101 nagrada dolazi u prave ruke. Djelatnicima Radija 101 želimo da istraju na svojem putu europeizacije našeg društva, ne podliježući pokušajima političke instrumentalizacije, ali i izazovima komercijalizacije koje donosi novo doba. Sačuvajte svoju nezavisnost, hrabrost i kreativnost!