NAGRADA MIKO TRIPALO za 2005. godinu

Skupština Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo odlučila je na sjednici 15. studenog 2005. da Nagradu Miko Tripalo za doprinos razvoju demokracije i slobode medija za 2005. godinu dobije:

BOŽIDAR NOVAK

Božidar Novak bio je Tripalov suvremenik i suborac, a javnosti je poznat kao ustrajan i dosljedan promicatelj demokracije u Hrvatskoj. I svojim aktualnim angažmanom u civilnim udrugama: Hrvatskom novinarskom društvu, Građanskoj inicijativi za slobodu javne riječi, Hrvatskom helsinškom odboru, Institutu otvoreno društvo, Centru za demokraciju i pravo Miko Tripalo te u javnim medijima Božidar Novak pridonosi promicanju europskih vrijednosti u hrvatskom društvu.

Osobito je značajan njegov urednički, novinarski i publicistički rad. Posebno su vrijedna djela Sjećanje na Hrvatsko proljeće 1971-96 (objavljeno 1997) i Pregled povijesti novinstva u Hrvatskoj 1771-1995 (objavljeno 1997). Godine 2005. objavio je kapitalnu knjigu Hrvatsko novinstvo u 20. stoljeću, koja je već proglašena publicističkom knjigom godine. Ta opsežna povijest hrvatskog novinstva također svjedoči o Novakovu zagovoru demokratskih vrednota i promicanju principa slobodnog, odgovornog i društveno angažiranog novinarstva.