Konferencija IZBORNI SUSTAV: DILEME I PERSPEKTIVA

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo održao je u petak, 15. rujna 2023. godine, u dvorani Grazia, u Hotelu Academia, konferenciju na temu Izborni sustav: dileme i perspektive.

Ova multidisciplinarna konferencija okupila je znanstvenike i stručnjake koji se bave raznim aspektima izbornog sustava, a svrha je bila dobiti fokusirane i razrađene analize postojećih problema pravnog okvira, te iznijeti dobre prakse u pitanjima izbornog sustava.

Konferencija se sastojala od dva panela.

Na prvom panelu Izborne jedinice i jednaka težina glasa, govorili su Sanja Barić, s Pravnog fakulteta u Rijeci, Višeslav Raos, s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Oriana Ivković Novokmet, iz Gonga, Mato Palić, s Pravnog fakulteta u Osijeku i Goran Čular, s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Potom je uslijedio drugi panel na temu Ustav, izbori i demokracija, na kojem su panelisti bili Biljana Kostadinov, Đorđe Gardašević i Robert Podolnjak, s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Ivo Josipović, član Centra Miko Tripalo, Dario Čepo i Vedran Đulabić, također članovi Centra i Pravnog fakulteta u Zagrebu, te Matija Miloš, s Pravnog fakulteta u Rijeci.

Nakon rasprave sa sudionicima konferencije, najavljen je i zbornik radova, koji će Centar Miko Tripalo objaviti u suizdavaštvu s bibliotekom Političke analize koja djeluje u sklopu Fakulteta političkih znanosti, u kojem će se adresirati pitanje sustavne izborne reforme u Hrvatskoj i pružiti znanstvena podloga za rasprave o budućim promjenama zakonodavnog okvira i poboljšanja cjelovitog izbornog sustava.