In memoriam: Josip Kregar (1.1.1953. – 14.8.2020.)

Prof. dr. sc. Josip Kregar preminuo je 14. kolovoza 2020. godine, u 67. godini. Napustio nas je pravnik, političar, aktivist i naš dragi član, dugogodišnji predsjednik Upravnog odbora i predsjednik Skupštine Centra Miko Tripalo. Josip Kregar je bio jedan od osnivača Centra, ali i čovjek koji je imao važnu, vidljivu i pozitivnu ulogu u hrvatskoj znanosti i hrvatskom društvu, uopće.

Josip Kregar je bio dio male, odabrane, možda i hrabre, skupine znanstvenika, profesora i javnih djelatnika, koji su Miku Tripala smatrali političarom koji je ideal demokratskog političara, zagovornika slobode, jednakosti i odgovornog upravljanja. Tako je i 2003. godine bio jedan od suosnivača Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo, neprofitne i nevladine udruge koja djeluje u duhu Tripalovih vrijednosti i vizije Hrvatske. Profesor Kregar je svojim radom i nastojanjima uvelike zaslužan što je Centar u ovih 17 godina postojanja izrastao u jedini think tank u Hrvatskoj i što je postao mjesto okupljanja onih koji promišljaju najbolje, najprosvjećenije i najbrže puteve da se hrvatsko društvo pomakne naprijed. Tome je pridonosio organiziranjem, vođenjem i sudjelovanjem u brojnim inicijativama i projektima Centra. Zaslužan je za mnoge publikacije koje smo izdavali i skupove koje smo organizirali, a koji su imali značajan odjek u široj javnosti, ne malom zaslugom i samog prof. Kregara, koji je o svakoj relevantnoj temi znao jednako pasionirano govoriti i pred studentima ili medijima i pred aktivistima ili političarima. U Centru se uglavnom bavio problemima lokalne uprave i samouprave, korupcije, sukoba interesa, pravosuđa i ljudskih prava.

Josip Kregar je bio redoviti profesor sociologije i sociologije prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te gostujući nastavnik na Sveučilištu u Grazu 1992. i Sveučilištu Yale, u SAD-u. Bio je predsjednik Transparency International Hrvatske (1998–2002) i jedno vrijeme predsjednik Upravnog odbora Instituta Otvoreno društvo – Hrvatska. Za Vladu je izradio Nacionalni program za borbu protiv korupcije 2001. i 2007., a autor je i prijedloga zakona o sprječavanju sukoba interesa, zakona o dostupnosti informacija i prijedloga reformi zakona o političkim strankama. Josip Kregar autor je više desetaka knjiga, znanstvenih i stručnih članaka, eseja i kolumni.

Profesor Kregar bio je nezaustavljiv u upozoravanju na ključne probleme Republike Hrvatske, odličan u seciranju dubljih uzroka tih poteškoća, sve sa ciljem postizavanja veće i brže demokratizacije, tolerancije i socijalne osviještenosti, ali i u traženju i predlaganju najboljih rješenja za tvrdokorne probleme hrvatskog društva, poput korupcije i nedostataka u pravosudnom sustavu.

Želio je hrvatsko društvo učiniti boljim, baš kao što je i kroz Centar Miko Tripalo nastojao Hrvatsku popravljati i usavršavati. Njegov dolazak i boravak u Centru, kao i na Fakultetu ili u televizijskom studiju, donosio je optimizam, pa čak i kada se je govorio o negativnim praksama i lošem funkcioniranju sudstva, grada Zagreba ili stranke čiji je član bio, sveučilišta na kojem je predavao. Govorio je na upečatljiv način te je studenta ili bilo kojeg drugog sugovornika, mogao opustiti, pokazati da ga prihvaća kao ravnopravnog partnera, bez obzira na razliku u položaju ili generacijskom jazu.

Kreg je bio iznimna osoba; vrijedan, uvijek prisutan, cijenjen, veliki stručnjak i neumoran borac za bolje društvo te bolju, sretniju Hrvatsku.

Svima će nam nedostajati.