Održana promocija knjige MIKO TRIPALO ZA DEMOKRATSKU I SOCIJALNU HRVATSKU

U spomen na 20. obljetnicu smrti Mike Tripala, u Auli Sveučilišta u Zagrebu, 11. prosinca 2015. godine, održana je promocija knjige:

Miko Tripalo ZA DEMOKRATSKU I SOCIJALNU HRVATSKU

Tekstove za knjigu izabrali su i napisali uvodne studije urednici:

Slaven Ravlić: Postojanost u promjeni: prilog za političku biografiju Mike Tripala
Goran Sunajko: Uvod u Tripalovo mišljenje federalizma
Dario Čepo: Uvod u Tripalovu obranu demokracije i socijalne države u Hrvatskoj

Nakladnik knjige je Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo.

Na promociji knjige govorili su Goran Radman, Vesna Pusić, Tvrtko Jakovina, Josip Šentija, te urednici Slaven Ravlić, Dario Čepo i Goran Sunajko.

Kako je naglašeno na promociji, knjiga ima dvije funkcije:
Prvo, njome se htjelo ukazati na Tripalov kontinuirani politički, aktivistički i intelektualni rad na stvaranju i čuvanju demokratskog društva, prvo u okvirima Jugoslavije, a potom i u samostalnoj Hrvatskoj.
Drugo, knjiga daje naznake rješenja nekih problema koji danas pogađaju Hrvatsku i Europsku uniju, a koje je Tripalo nudio u sličnim situacijama u prošlosti. Ideje poput federalizacije, decentralizacije, fokusiranja na izgradnju snažnoga građanskog društva, demokratizacije političkih procesa – o kojima je Tripalo govorio u kontekstu SFRJ s kraja 1960-ih  i Hrvatske s početka 1990-ih – i dalje su relevantne u uvjetima krize političkoga i ekonomskoga sustava koji trese Europsku uniju, hipercentralizacije Hrvatske i rasta netolerantnosti prema Drugome, u kontekstu tzv. izbjegličke krize.

Ovom knjigom, Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo nastoji pridonijeti kontinuiranoj raspravi o tim temama u hrvatskom i europskom društvu, nudeći izvorne misli jednog od najznačajnijih političkih i intelektualnih aktera suvremenoga hrvatskog društva – Mike Tripala.