Konferencija Potencijali gradova

13.12.2011. godine u punoj Auli Pravnog fakulteta održala se konferencija Potencijali gradova u organizaciji Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo i tvrtke Deloitte.

 

 

Skup Potencijali gradova dio je projekta Decentralizacija Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo. Ideja tog projekta usmjerena je na identifikaciju fenomena unutar lokalne samouprave u hrvatskom kontekstu te analizu potencijalnih pravaca reforme u tom području. Nakon dvadeset godina samostalnosti vrijeme je za reformu lokalne samouprave. s ciljem povećanja efikasnosti i efektivnosti lokalne samouprave, smanjenje korupcije te povećanja političke odgovornosti izabranih dužnosnika.

Ovaj skup zamišljen je kao platforma za prezentaciju i raspravu o istraživanju o funkcioniranju gradova u Hrvatskoj provedenog tijekom 2011. godine. Osim članova Deloittea i Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo, konferenciji su prisustvovali i brojni gradonačelnici hrvatskih gradova te predstavnici gradskih i općinskih poglavarstava koji su svoje iskustvo o aktualnim problemima upravljanja gradovima i načinima rješenja istih podijelili sa sudionicima.

Nekoliko je naglasaka ovog skupa.

Prvi se odnosi na način financiranja gradova i donošenje proračuna gdje je zaključeno kako samo 15% gradova koristi suvremene tehnike donošenja proračuna te kako je većina procesa iz te domene jednosmjerna. Prijedlozi se, u tom području, sastoje od stavljanja većeg naglaska na feedback, monitoring i evaluaciju projekata koje provode gradovi te uspostavljanje dvosmjerne komunikacije sa građanima.

Druga velika tematska cjelina bila je vezana za samu strukturu projekata. Naime, istraživanje je pokazalo kako više od 50% gradova ima iskustva s EU projektima, a čak 84% gradova ima u planu koristiti EU fondove. Sudionici su diskusijom došli do zaključka kako je bitno oformiti tim stručnjaka koji će educirati gradske službenike o europskoj projektnoj metodologiji s ciljem povećanja iskorištavanja europskih fondova.

Treća velika tema o kojoj se raspravljalo, a nadovezuje se na prethodni zaključak, je stanje ljudskih resursa i informacijske i infrastrukturne tehnologije. Premda je bilo za očekivati kako su gradski službenici nedovoljno obrazovani te kako imaju zadršku prema informatizaciji, istraživanje, a i rasprava na panelu, je pokazalo suprotno. Osoblje gradova pokazuje sklonost ka informatizaciji i dodatnom usavršavanju s ciljem što efikasnijeg obavljanja posla. Pitanje koje se postavilo je dostupnost i pogođenost ponuđene edukacije.

Dnevni red:

08:30 – 08:45 Uvodni dio konferencije

 • Pozdravni govor: Prof. dr. sc. Josip Kregar, Predsjednik Upravnog odbora, Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo, Pravni fakultet
 • Pozdravni govor: Tamara Obradović Mazal, Deloitte, direktor u Odjelu poslovnog savjetovanja

08:45 – 10:00 Modeli financiranja i upravljanje financijama u gradovima

 • Uvodno predavanje:
  Doc.dr.sc. Tereza Rogić Lugarić, Pravni fakultet, projekt Decentralizacija Centra Miko TripaloPanel: Moderator: dr. sc. Žarko Primorac
 • Doc.dr.sc. Tereza Rogić Lugarić, Pravni fakultet, projekt Decentralizacija
 • Zvonimir Mršić, gradonačelnik Koprivnice
 • Dr.sc. Dubravka Jurlina Alibegović, Ekonomski institut
 • Slavko Kojić, pročelnik Gradskog ureda za financije, grad Zagreb

10:30 – 11.45 Reforma javne uprave – decentralizacija

 • Uvodno predavanje i moderator panela:
  Prof. dr. Josip Kregar, Pravni Fakultet
 • Tamara Obradović Mazal, Deloitte, direktor u Odjelu poslovnog savjetovanja
 • Mladen Ivanović, Udruga općina u Republici Hrvatskoj
 • Doc.dr.sc. Vedran Đulabić, Pravni fakultet, projekt Decentralizacija
 • Prof.dr.sc. Slaven Ravlić, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, projekt Decentralizacija
 • Krešo Beljak, gradonačelnik Samobora

 

 

 

 

 

Sudionici skupa Potencijali gradova ovaj su događaj opisali kao iznimno koristan te su izrazili želju da će i u budućnosti biti događaja ovakvog karaktera koji će pomoći u dijeljenju iskustava te međusobnog povezivanja različitih administrativnih jedinica.