NAGRADA MIKO TRIPALO za 2010. godinu

Skupština Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo odlučila je da Nagradu Miko Tripalo za doprinos razvoju demokracije i slobode medija za 2010. godinu dobije:

GONG

Centar Miko Tripalo je dodijelio ovogodišnju Nagradu Miko Tripalo GONG-u za postignuća u promicanju demokracije i političkih prava građana te doprinosu provođenju slobodnih i poštenih izbora. GONG je nagradu zaslužio temeljem svojeg cjelokupnog djelovanja u posljednjih 14 godina kao jedna od ključnih institucija civilnoga društva u Hrvatskoj, ali i nezaobilazni čimbenik daljnje demokratizacije Republike Hrvatske. Pritom, postignuća GONG-a u području sloboda i prava građana, transparentnosti i borbe protiv korupcije, izazova radu i medijskih sloboda, a kojima se aktivno bavi i Centar Miko Tripalo, dodatno učvršćuju namjeru da se ovogodišnja Nagrada Centra dodijeli upravo GONG-u.

Ključna djelatnost GONG-a, kao nestranačke udruge građana, je nadgledanje izbornog procesa i edukacija građana o njihovim pravima i dužnostima. GONG-ova primarna djelatnost također je usmjerena na poticanje komunikacije građana i njihovih izabranih predstavnika, suradnju građana i javnih institucija, očuvanje i promoviranje ljudskih i građanskih prava i sloboda te na utjecaj različitih aspekata djelovanja javnih institucija na živote građana. Suradnici i članovi GONGA-a rade na promicanju transparentnosti rada javnih službi te potiču i pomažu samoorganiziranje građana. Uz to, GONG je sudjelovao u procesima oblikovanja zakona, pri čemu je uspješno pridonosio raspravi i kritici zakonskih prijedloga te poduzimao niz inicijativa za izmjenu i dopunu postojećeg zakonodavstva.