Konferencija JESMO LI BOGATIJI ILI SIROMAŠNIJI? 100 DANA EURA

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo, u ponedjeljak, 24. travnja 2023. godine, u Kući Europe u Zagrebu, održao je konferenciju na temu Jesmo li bogatiji ili siromašniji? 100 dana eura. Konferencija se održala pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske i u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj.

Cilj konferencije bio je obilježiti 100 dana od uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj s jednim ključnim pitanjem – što nam je euro donio?

Nakon pozdravnih riječi Judite Cuculić Župa, iz Predstavništva Europske komisije u Zagrebu i Tvrtka Jakovine, predsjednika Upravnog odbora Centra Miko Tripalo, uvodno izlaganje održao je Branko Roglić, predsjednik Nadzornog odbora Centra Miko Tripalo i vlasnik ORBICO-a.

Konferencija se sastojala od dva panela. Prvi je bio posvećen efektima u gospodarstvu, a na gore navedeno pitanje odgovor su ponudili predstavnici monetarne i fiskalne politike te poslovne zajednice koji će se osvrnuti na koristi i troškove za poslovne subjekte. Na prvom panelu, sudjelovali su Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe te Boris Lalovac, saborski zastupnik i bivši ministar financija.

Drugi panel se fokusirao na građane i njihova iskustva u prvih 100 dana obzirom na poskupljenja i prilagodbu u svakodnevnom životu. U drugom panelu, sudjelovali su Nikola Erceg, sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji je predstavio rezultate istraživanja o tome kako su građani reagirali na prilagodbu na euro, Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, koja je predstavila probleme s kojima se susreću građani s novom valutom i Vedran Šošić, glavni ekonomist Hrvatske narodne banke, koji je predstavio podatke i istraživanja koja radi HNB.  

Raspravu s publikom i panele je moderirao Velibor Mačkić, član Centra Miko Tripalo, posebni savjetnik Predsjednika Republike za ekonomiju i profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.