Konferencija 10 GODINA REPUBLIKE HRVATSKE U EUROPSKOJ UNIJI

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo, u utorak, 23. svibnja 2023. godine, u Kući Europe, održao je konferenciju 10 godina Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Konferencija je organizirana pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske i u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj. 

Fokus konferencije bio je na hrvatskom iskustvu ulaska u EU, na prvih 10 godina članstva, kao i mogućnostima vanjskopolitičkog i regionalnog djelovanja Hrvatske kao EU članice. 

Nakon pozdravnih govora Tvrtka Jakovine, predsjednika Upravnog odbora Centra i Branka Roglića, predsjednika Nadzornog odbora Centra, konferenciji se obratio Zoran Milanović, Predsjednik Republike Hrvatske.

Tema prvog panela bila je hrvatsko iskustvo s EU, put prema punopravnom članstvu i prvih 10 godina članstva. Na prvom panelu govorili su Branko Baričević, Veleposlanik; Vladimir Drobnjak, Glavni pregovarač RH s EU; Orsat Miljenić, bivši Ministar pravosuđa i Nataša Novaković, bivša Predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

U drugom panelu raspravljalo se o mogućoj ulozi koju bi Hrvatska mogla imati u budućnosti EU, u konsolidaciji Zapadnog Balkana kao EU teritorija i, posljedično, jačanju vlastite i europske sigurnosti u novonastalim okolnostima. Na drugom panelu sudjelovali su Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu; Vesna Pusić, bivša Ministrica vanjskih i europskih poslova i Senada Šelo Šabić, Institut za razvoj i međunarodne odnose.

Konferenciju je moderirala novinarka Nina Kljenak.