DODIJELJENE JUBILARNE NAGRADE MIKO TRIPALO 

Povodom obilježavanja 20 godina rada Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo dodijeljene su jubilarne nagrade, posthumno Josipu Kregaru i Branku Rogliću. 

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo, za 20. obljetnicu djelovanja Centra, dodjeljuje posthumno Jubilarnu Nagradu Miko Tripalo profesoru Josipu Kregaru, suosnivaču Centra i prvom predsjedniku njegova Upravnog odbora. Jubilarna nagrada dodjeljuje mu se za ukupan doprinos razvoju demokracije i poboljšanju javnih politika u područjima borbe protiv korupcije i decentralizacije političkog sustava te za poseban doprinos uspostavi i razvoju Centra Miko Tripalo kao organizacije civilnoga društva.

Josip Kregar (1953–2020) bio je profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, njegov dekan u dva mandata, plodan istraživač i autor više knjiga. Kregar je u srpnju 2003. bio u uskom krugu suosnivača Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo i od njegova osnivanja predsjednik Upravnog odbora. Na tom je položaju uložio svoju ogromnu energiju i iskustvo kako bi uspostavio stabilne temelje nove institucije i osigurao joj razvoj. U duhu osnovne zadaće Centra – okupljanja istaknutih intelektualaca i znanstvenika i izravnog utjecaja na javne politike, potaknuo je i sam vodio niz inicijativa: okruglih stolova, savjetovanja i projekata.

Josip Kregar pripada maloj i dragocjenoj vrsti intelektualaca i akademika, onih koji su odani tradiciji javne upotrebe uma, u kojoj se izlazi iz svojih užih područja i specijalnosti, raspravlja o važnim javnim pitanjima i izlaže se sudu (i osudi) javnosti. Kao društveno angažirana osoba, zainteresirana za ishode svojega djelovanja, bio je važan protagonist civilnoga društva u Hrvatskoj – osnivač i suosnivač niza udruga te predsjednik Transparency International Hrvatske i Instituta Otvoreno društvo.

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo, za 20. obljetnicu djelovanja Centra, dodjeljuje Jubilarnu Nagradu Miko Tripalo poduzetniku Branku Rogliću inicijatoru, voditelju i pokrovitelju projekta Tripalovi dani u Sinju i glavnom podržavatelju Centra Miko Tripalo. Jubilarna nagrada dodjeljuje mu se za pokroviteljstvo, nesebičnu potporu kulturnim, umjetničkim i sportskim aktivnostima diljem Hrvatske; za obnovu i održavanje sakralnih objekata; za pomoć obiteljima koje su ostale bez doma nakon potresa te za izniman doprinos održanju i razvoju Centra Miko Tripalo.

Kao vrhunski poduzetnik i menadžer, Branko Roglić je iznimno društveno osjetljiva i odgovorna osoba. Jedan je od osnivača Hrvatske udruge poslodavaca kojoj je bio i predsjednik, bio je savjetnik za strana ulaganja predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću, koji ga je odlikovao za zasluge u gospodarstvu Ordenom Danice Hrvatske s likom Blaža Lorkovića. Jedan je osnivača Slovensko-hrvatskog i Bugarsko-hrvatskog poslovnog kluba, počasni generalni konzul Republike Slovenije u počasnom konzulatu u Splitu, predsjednik upravnog vijeća MEDILS-a, a bio je i predsjednik košarkaškog kluba „Split Croatia-Osiguranje“ (bivša „Jugoplastika“), trostrukoga europskog prvaka.

Rano je pokazao volju da financijski pomogne Centru Miko Tripalo, kako zbog svoje vezanosti za djelo Mike Tripala, tako i zbog potpore važnoj znanstvenoj udruzi. Od 2013. godine član je Centra te predsjednik Nadzornog odbora. Svake godine u Vili Tripalo i u Alkarskim dvorima u Sinju Centar Tripalo organizira skup Tripalovi dani u Sinju, tijekom kojih građani Sinja i članovi Centra, raspravljaju o ključnim problemima hrvatskoga društva. Branko Roglić nije samo pokrovitelj i financijer skupa, nego i njegov voditelj i aktivni sudionik. Podupirući vrijednosno i financijski rad Centra Miko Tripalo, omogućujući time njegov kontinuirani razvoj i utjecaj, Roglić potvrđuje i ulogu velikog donatora i promotora slobodarskih i demokratskih vrijednosti koje je dijelio s predvodnikom Hrvatskoga proljeća Mikom Tripalom.

Nagradu za Josipa Kregara preuzela je njegova supruga Vesna, a uručio ju je Viktor Gotovac, predsjednik Skupštine Centra, a nagradu Branku Rogliću uručio je Ivo Josipović, predsjednik Centra.

Obrazloženja nagrada možete pročitati u nastavku.