NAGRADA MIKO TRIPALO ZA 2009. GODINU

Skupština Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo odlučila je da Nagradu Miko Tripalo za doprinos razvoju demokracije i slobode medija za 2009. godinu dobiju:

Informativni program Nove TV i Internetski portal Index.hr


Iako se programskim sadržajima tzv. komercijalnih televizija mogu uputiti brojni prigovori, valja istaknuti vrijednost informativnog programa televizijske kuće Nova TV. Svojim prilozima i angažmanima novinara (izvjestitelja) na terenu, ali i konkretnim akcijama, poput otvaranja »javnih« računa i telefona za pomoć teško ugroženim ili obespravljenim građanima, taj program svakodnevno upozorava na teške prilike u društvu, ali i mobilizira javnost na izravan angažman u rješavanju tih problema. S druge strane Nova TV, kao nedržavna televizija, uspijeva javnosti predočiti aktualna politička zbivanja na visoko profesionalan način, izravnim prijenosima s mjesta događanja te angažmanom neovisnih sugovornika i stručnjaka u komentiranju političkih zbivanja i problema. U svojemu posljednjem većem projektu, praćenju predsjedničkih izbora 2009./2010., informativni program Nove TV nametnuo se javnosti odličnom organizacijom, odabirom političkih sugovornika, stručnjaka komentatora i analitičara u prijenosu cjelokupne izborne kampanje te posebice formulacijom pitanja u sučeljavanju kandidata u drugome krugu izbora. Centar stoga smatra kako je u posljednje vrijeme Nova TV svojim informativnim programom prepoznala i osvijestila u javnosti, ali i među političkim elitama, neka važna pitanja zaštite ljudskih prava i razvoja demokracije u Hrvatskoj te da stoga zaslužuje Nagradu Centra Miko Tripalo.

Djelovanja različitih građanskih inicijativa i njihova borba za zaštitu javnih interesa, a protiv zloporabe lokalnih i državnih resursa, čime se nastojalo upozoriti na nedopustivu spregu privatnih interesa s lokalnim i nacionalnim političkim elitama, dobivali su znatan medijski prostor na internetskom portalu Index.hr, što je bilo osobito važno s obzirom na često dosljednu nezainteresiranost tradicionalnih medija za te aktivnosti. Uz društvenu angažiranost, novinari i kolumnisti portala Index.hr pokazali su zavidnu razinu kritičnosti prema političkim akterima, bez obzira na njihovu političku ili stranačku opredijeljenost, čime su osigurali titulu jednoga od najčitanijih medijskih portala u Hrvatskoj. Uloga koju taj portal ima u formuliranju javnoga mnijenja i artikuliranju interesa javnosti, informirajući o hrvatskoj tranzicijskoj zbilji i komentirajući je, opravdava odluku Centra Miko Tripalo da internetskom portalu Index.hr dodijeli Nagradu za promicanje demokracije i ljudskih prava.